Flytter danskerne ind i fremtiden?
Indtil nu har vi fortalt en masse om, hvordan danskernes flyttevaner ser ud lige nu. Men hvad med fremtiden? Hvad kan vi forvente af danskerne? Og kan vi gøre noget for at forberede os på fremtidens forbrugere?
Seneste melding er desværre, at vores krystalkugle er i restordre, så vi kan ikke sige noget med sikkerhed. Det betyder også, at I må vente med at få forudsagt slutningen på Game of Thrones, og om Facebook også eksisterer om 10 år.
Det betyder dog ikke, at vi ikke vil sige noget. Det vil vi hjertens gerne. Du må bare ikke holde os op på det. Medmindre vi har ret. Så tager vi al æren, det er klart [blinkesmiley]
Vi tror, at fremtiden byder på flere flytninger for danskerne. Den opadgående kurve fortsætter, og flere og flere danskere flytter for stille deres sult efter forandring. Vi tror dog også, at der sker noget andet med vores flytninger og vores måde at tænke bolig på.
I fremtiden vil danskerne vende blikket mod Forkantsdanmark. Udkanten er blevet til Forkanten, og den er kommet for at blive. Det samme er fleksboligen. En fleksbolig er en helårsbolig, som tilbyder danskerne noget andet end deres primære helårsbolig. Med en helårsbolig i Forkantsdanmark får danskerne natur, plads og afveksling fra deres bybolig. Med en fleksbolig får de altså den forandring, de hungrer efter, men uden at flytningen bliver et totalt farvel til én bolig. I fremtiden tror vi altså på, at danskerne i højere grad vil forsøge at både puste og have mel i munden samtidig. Med en fleksbolig kan danskerne flytte imellem to forskellige boliger efter behov, og en flytning bliver ikke længe en ubekendt faktor, men derimod en velkendt begivenhed i danskernes fremtid.Fleksbolig er fremtiden.
Og nu: Ingen bureaurapport uden en snak om teknologi. Det ved alle.I fremtiden får teknologi stor betydning for vores flytninger. Selvkørende biler er blot et eksempel på teknologi, der kommer til at ændre vores opfattelse af transporttid til og fra arbejde. Og ja, vi har tjekket; filmrettighederne til betragtningen om, at teknologi kommer til at påvirke menneskets liv er desværre snuppet. Lige for næsten af os. Og vi brugte ikke engang en krystalkugle til den forudsigelse. Unfair hold.
Nå, tilbage til flytninger. Danskerne har en lang række grunde til at flytte: Ønske om større have, brug for mere plads, forandring. Drømme er der nok af. Men der er også faktorer, som forhindrer, at drømmene bliver ført ud i livet. Job. Familie. Venner.
Man kan uden problemer drømme om at flytte fra Aarhus til Hvide Sande for at komme tættere på bølgebrus og blæst. Men er faktum, at hvis ens job, venner og familie befinder sig i den jyske hovedstad, så er der altså langt fra tanke til handling. I hvert fald lige nu.
Fremtiden byder på mere fleksible flytninger. Flytninger, som i endnu mindre grad end nu er bestemt af ydre faktorer. Hvis man har lyst til at flytte fra Aarhus til Hvide Sande, så gør man det. Fordi man vil. Og fordi man kan.
Vi spår – med eller uden krystalkugle – at fremtiden og den teknologiske udvikling kommer til at skabe pendlersamfund, hvor danskerne bosætter sig nøjagtig, hvor de vil, fordi infrastruktur og det at transportere sig fra A til B ikke længere er en udfordring.
Sidst, men absolut ikke mindst: Danskerne kommer til at flytte meget i fremtiden, og mange af de grunde, der motiverer danskerne til at flytte nu, kommer helt sikkert til at følge dem ind i fremtiden. Men vi tror altså også, at der kommer nye grunde til at flytte, og nye måder at flytte sammen på.
De seneste år har vi set en stigning i antallet af husstande, hvor der bor mere end en familie. Hjem, hvor man flytter sammen i flere familier eller generationer, fordi man deler interesser, værdier og livssyn.
I fremtiden vil se flere grupperinger, hvor man flytter sammen med ligesindede; ikke kun i huse, men også i mikrolandsbyer, hvor indbyggerne forenes om at synes, at alt i køle- og køkkenskabe skal være økologisk, at AGF (kom så de hviiiie) er Danmarks bedste fodboldhold eller at livet nu en gang er bedst, når man kører på løbehjul.
Grupperingerne er mange, og det samme er muligheden for og villigheden til at skabe denne type beboelsesfællesskaber. Mikrolandsbyer er fremtiden.
Flytninger er fremtiden.
© Dentsu Aegis Network